Są takie potrawy i składniki, które kojarzą się nam wyłącznie ze słodyczą. Jednak istnieją bardzo ciekawe połączenia smaków słodkiego i słonego, które mają wielu amatorów.
Na przykład w krajach arabskich, ze względu na gorący klimat, soli się owoce, aby lepiej dostarczać organizmowi, utracone wraz z potem elektrolity. Spróbujcie latem lekko posolonego arbuza lub melona – naprawdę warto.
Ponadto arbuz genialnie sprawdza się z dodatkiem słonych serów, a także orzechów.
Do przepysznej sałatki z arbuzem potrzebujemy fety, czarnych oliwek, soli i pieprzu. Możemy dodać też pestki słonecznika lub orzeszki ziemne. Doskonale smakuje też arbuz w połączeniu z miętą.
Melon, z kolei świetnie łączy się z wędlinami długo dojrzewającymi, takimi jak szynka parmeńska, prosciutto czy też szynka szwarcwaldzka.
Kolejne danie, które kojarzy nam się ze słodyczą to zupa owocowa. Albo się ją kocha, albo nienawidzi, bowiem, dla niektórych jest ona przykrym wspomnieniem z dzieciństwa. Dla tych, którzy nie przepadają za zupą w formie kompotu, mogę zaproponować zupę z owoców na wytrawnie.
Na oleju szklimy kilka ząbków czosnku, z solą i cynamonem, zalewamy owocami ze słoika, oczywiście już wydrylowanymi, np. wiśniami, dodajemy chili( może być w formie pokrojonych papryczek lub przyprawy w proszku czy też płatkach). Osobno gotujemy makaron orzo. Podajemy na gorąco. To świetna, rozgrzewająca, ciekawa zupa na zimę.
Istnieje też wersja ze śliwkami, do której możemy dodać zamiast makaronu, chrupiących grzanek oraz posypać tartym parmezanem lub grana padano.
Muffinki to słowo, które od razu przywodzi na myśl deser. Skosztujcie jednak wytrwanych muffinek z boczkiem i suszonymi pomidorami.
Szklankę mleka, ½ szklanki oleju, 2 jajka mieszamy ze sobą. Osobno mieszamy 250 g mąki z łyżeczką soli i łyżeczką proszku do pieczenia. Do składników mokrych wrzucamy suche i łączymy, ale niezbyt dokładnie. Do każdej foremki wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i kawałki suszonych pomidorów i nakładamy ciasto do 2/3 foremki. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Podobne przekąski możemy przyrządzić z serem, orzechami, oliwkami i innymi składnikami, które przyjdą nam do głowy. To świetna propozycja na koktajl party lub piknik.
W lodziarniach i sklepach możemy też spotkać smaki lodów typu solony karmel, wanilia z solą, czekolada z chili.
A propos czekolady, to świetnie łączy się ona z solą, a także z mięsem wołowym. Popularny w Ameryce południowej sos mole poblano to połączenie pomidorów, cebuli, czosnku, chili, rodzynek, orzeszków ziemnych, goździków, cynamonu oraz kolendra. Wszystko podsmażamy na oleju, następnie dusimy i blendujemy na gładko. Na koniec dodajemy dobrą, gorzką czekoladę i podajemy do mięs. Spróbujcie nowych słodko – słonych smaków!