Przy wykonywaniu cyklicznych badań konieczne jest sprawdzenie poziomu cholesterolu. Zaniedbanie zbadania tego składnika w organizmie prowadzi do wielu groźnych chorób. Odkładające się złogi mogą prowadzić do tak groźnych chorób, jak miażdżyca. Nie ignoruj nawet najmniejszych nadwyżek złego cholesterolu w swoim organizmie. Oprócz wprowadzenia odpowiedniej diety, ograniczającej przyjmowanie jajek czy półproduktów, konieczna jest również odpowiednia suplementacja. Jednym z popularnych ostatnio suplementów, które przyczyniają się do obniżenia złego cholesterolu w organizmie, jest wyciąg z czerwonego fermentowanego ryżu. Specjalnie opracowane preparaty, zawierające składnik o nazwie Monakolina K, to prosty sposób na nadwyżkę LDL. Substancja ta występuje również w grzybach Boczniakach. Aktywowana jest w organizmie za pomocą procesów metabolicznych. Jej działanie wpływa zbawiennie na stabilizację blaszek miażdżycowych i czynność śródnabłonka. Monakolina K hamuje czynność enzymu odpowiedzialnego za regulowanie ilości syntentyzowanego cholesterolu. Przy regularnym stosowaniu już po kilku tygodniach zauważyć można pozytywne zmiany w organizmie.
Uzupełnienie diety W przypadku zbyt wysokiego LDL dietę warto również wzbogacić o zieloną herbatę. Nie chodzi tutaj jednak o herbatę z torebek. Oprócz smaku nie jest ona podobna w swoich właściwościach do prawdziwej zielonej herbaty. Oryginalne herbaty – Genmaicha czy Matcha mają sprawdzone działanie na organizm. Ich przygotowanie jest nieco bardziej czasochłonne i trudniej je kupić, ale taki trud się opłaca. Wypijanie trzech naturalnych, zielonych herbat nie tylko pozwala zbić zbyt wysoki cholesterol. To także wspomaganie trawienia, przyśpieszenie przemiany materii i zbawienny wpływ na pracę serca. Nie powinny być jednak parzone dłużej niż trzy minuty, ponieważ po tym czasie zaczynają wydzielać się z nich substancje toksyczne dla organizmu. Kupienie zaparzarki do herbaty może pomóc w prawidłowym przygotowaniu herbaty, jak również w przechowaniu jej do następnego parzenia – jednej porcji można użyć aż trzykrotnie. |
