Dieta zapoczątkowana przez dr Dąbrowską nie bez kozery nazywana jest najzdrowszą dietą świata. Ma to związek z faktem, że organizm po przeczyszczeniu, czyli ponad tygodniowym spożywaniu jedynie owoców i warzyw zaczyna przeprowadzać swoje uzdrawiające mechanizmy samoleczące. Okazuje się bowiem, że każdy organizm jest z natury wyposażony w możliwość samoleczenia. Kiedy jednak przyzwyczai się on do tego, że wszystkie niezbędne składniki diety są mu dostarczane w pożywieniu to tak jakby wyłącza możliwość samoleczenia. Ma to związek z tym, że kiedy przez dłuższy czas jesteśmy na poście to organizm musi w końcu zacząć trawić tłuszcze, a po tłuszczach nadchodzi czas na tak zwane złogi, czyli miejsca pełne toksycznych substancji. Dzięki czemu nasz organizm potrafi leczyć się samodzielnie.
Jednym z aspektów diety dr Dąbrowkiej jest picie soku z buraków. Mimo że buraki nie są zbyt bogatym źródłem żelaza, to okazuje się, że stanowią one wspaniały środek krwiotwórczy, dawno już uznany za zbawienny przez medycynę naturalną. Zapobiega on niezwykle skutecznie anemii. W niektórych przypadkach wspomaga nawet leczenie białaczki. Otóż, zawarte w burakach naturalne barwniki należą do bardzo silnych antyutleniaczy, dlatego nawet czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez nasze komórki. Wspomagają dzięki temu cały układ krwionośny.
Natomiast kwas foliowy, w który także obfitują buraki, nie tylko warunkuje prawidłowy rozwój płodu dziecka, ale także skutecznie pomaga usunąć z naszego krwiobiegu homocysteinę. Jest to substancja której wysoki poziom może wywołać liczne choroby serca.
Piękny kolor buraczków to zasługa barwnika –betaniny , który jest silnym antyutleniaczem chroniącym przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Dlatego właśnie buraki należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka. Zawarte w nich czerwone pigmenty unicestwiają grasujące w naszym organizmie wolne rodniki, które uszkadzają nasze DNA i przyczyniają się do późniejszego powstawania nowotworów. Już nawet pół wieku temu naukowcy odkryli, że stan osób chorych na raka przewodu pokarmowego albo pęcherza, którzy wypijali 2 szklanki soku z surowych buraków dziennie, znacznie poprawia się. Dziś wiemy także, że buraki skutecznie wzmacniają organizm po chemioterapii, przy niedokrwistości. Dlatego właśnie warto jeść buraczki niemalże codziennie. Można też oczywiście wyciskać je na sok i popijać każdego dnia. Taki sok można bez obaw trzymać w lodówce przez kilka dni.