Jednym z warzyw, które cenią wszyscy, jest pomidor. Dodawany codziennie do kanapek, sałatek, zup i wyciskany z niego sok mają więcej cennych dla organizmu składników, niż myślicie. Dlatego warto skusić się na częste jedzenie tego warzywa, pamiętając, aby nie łączyć go z ogórkiem. Zawarta w pomidorze substancja nazywana askorbinazą powoduje, że zawarta w ogórkach witamina C nie jest przyswajana przez organizm. Pomidor w dużej mierze składa się z wody. Jego zaletą jest zawartość dużej ilości potasu. W 100 gramach tego warzywa znaleźć można aż 237 mg tego składnika. Jest on w dużej mierze odpowiedzialny za regulację gospodarki wodnej organizmu. To dlatego osoby, które cierpią z powodu zatrzymywania wody w organizmie, powinny jak najczęściej jeść pomidory.
Wpływa na organizm W warzywach tych znajduje się również substancja zwana likopen. Jest to rodzaj karotenu, którego duża ilość znajduje się również w dzikiej róży czy arbuzach. To właśnie ta substancja działa na organizm, chroniąc go przed nowotworami. Nie działa jednak w przypadku palaczy, u których powoduje możliwość wzrostu ryzyka zachorowania na tę chorobę. Likopen jest najlepiej przyswajalny w wysokiej temperaturze i w połączeniu z tłuszczami. Nie jest to znana informacja, ale jest bardzo dobrze przyswajalny z… ketchupu. Mało popularne, ale równie smaczne, jak czerwone – pomarańczowe pomidory pozwalają na łatwiejsze przyswajanie tej substancji do organizmu. Coraz popularniejsza staje się ostatni czarna odmiana pomidorów, znana pod nazwą Sun Black. Ta nowa odmiana powstała w 2014 roku. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, występującym również w jagodach czy winogronach. Czarne pomidory nie różnią się w smaku od tych czerwonych, a do ich powstania nie użyto modyfikacji genetycznych, tylko naturalne krzyżowanie. Pomidory to jedne z niewielu warzyw, które są lepiej przyswajane przez organizm po obróbce termicznej. Jedzenie pomidorów z puszki oraz posiłkowanie się pulpą z kartonu nie jest szkodliwe, o ile przy ich pakowaniu nie używano bisfenolu. |
